Σαρδέλα: Ένα «φτωχό» αλλά… «πλούσιο» ψάρι!

Σαρδέλα: Ένα «φτωχό» αλλά... «πλούσιο» ψάρι!

Από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες καθώς και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι Έλληνες αγαπούσαν την κατανάλωση ψαριών. Την εποχή της Ιλιάδας ήταν φαγητό των φτωχών, ενώ στην κλασική εποχή μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας. Η σαρδέλα, ακόμα και εκείνη την περίοδο, ανήκε στην κατηγορία των οικονομικών ψαριών.

Κι ενώ παλαιότερα, πολλοί ίσως τη θεωρούσαν ψάρι των φτωχών και κάθε αύξηση στην τιμή της προκαλούσε κοινωνική αναταραχή…  νεότερα δεδομένα στην επιστήμη της διατροφής την κατατάσσουν σίγουρα στα πλούσια ψάρια, τουλάχιστον όσον αφορά την διατροφική της αξία.

Ακόμη κι αν η σαρδέλα σάς είναι άγνωστη, μια επίσκεψη στην Καλλονή της Λέσβου, όπου ψαρεύεται η πιο νόστιμη σαρδέλα, ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη…

 

Εμείς εμπνευστήκαμε από αυτά τα ευεργετικά πλασματάκια και δημιουργήσαμε τη νέα μας σειρά χειροποίητων κεραμικών προϊόντων: Σαρδέλα – Sardina pilchardus.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι κόκκινος κρητικός πηλός, λευκός πηλός Stoneware και πορσελάνη Parian Body.